Witamina B3 zwana niacyną lub witaminą PP podobnie jak wszystkie witaminy z grupy B jest rozpuszczalna w wodzie. Spośród innych witamin z grupy B wyróżnia ją to, że jako jedyna może być samodzielnie produkowana w organizmie. Ilości witaminy B3 są jednak na tyle małe, że nie są w stanie zaspokoić odpowiedniego zapotrzebowan a organizmu na tą witaminę, dlatego też ważne jest dostarczenie jej wraz z pożywieniem lub suplementacją.
Witamina B3 odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych (estrogenów, progesteronu i testosteronu) oraz kortyzonu, tyroksyny i insuliny. Ponadto niacyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszeniauczucia zmęczenia i znużenia.
Oprócz wyżej wymienionych właściwości niacyna:
- bierze udział w syntezie oraz rozkładzie kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz aminokwasów,
- wpływa na tworzenie erytrocytów,
- bierze udział w detoksykacji organizmu, hamuje toksyczny wpływ działania leków i związków chemicznych,
- rozszerzanie naczynia krwionośne, dzięki czemu może zapobiegać migrenie i łagodzić jej przebieg,
- korzystnie wpływa na układ krążeniowy, obniża ciśnienie krwi,
- korzystnie wpływa na stan psychiczny – poprawia sen, uspokaja, zmniejsza nerwowość, łagodzi objawy schizofrenii,
- poprawia stan skóry i włosów,
- zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym i niektórym rodzajom biegunek.
Objawy niedoboru witaminy B3:
osłabienie, bezsenność, bóle i zawroty głowy, trudności z pamięcią, depresja, drażliwość, wybuchy złości, niepokój, pobudzenie, choroby skórne, biegunki, wymioty, zwiększenie poziomu glikemii. Przewlekły, skrajny niedobór niacyny skutkować może ciężką do leczenia pelagrą.
Objawy nadmiaru witaminy B3:
Nadmiar witaminy B3 wydalany jest z moczem, dlatego trudno ją przedawkować. Wysoki dawki powyżej 1 g mogą jedank spowodować:
- bóle głowy,
- rozszerzenie naczyń krwionośnych,
- zaczerwienienie skóry
- uczucie niestrawności.
Duże dawki, ok. 3 , zwiększają natomiast prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby i podnoszą stężenie kwasu moczowego.
Źródla witaminy B3 w pożywieniu:
Największe ilości niacyny znajdują się w produktach będących bogatym źródłem białka zwierzęcego, m.in. w: chudym mięsie, rybach (głównie tuńczyk, makrela), wątrobie, jajkach, twarogu,. Niacyna występuje równieniż w drożdżach, warzywach (m.in.brokułach), ziarnach zbóż, roślinach strączkowych (m.in. fasola, groch) czy nasionach słonecznika.
Suplementacja witaminą B3:
Suplementy zawierające witaminy B3:
Witamina B3 Niacyna F-Vit B3 60 Porcji Fomreds – produkt dostępny tutaj
Niacyna 500 mg Witamina B3 250 tabletek Now Foods – produkt dostępny tutaj
Przeciwwskaznia:
Wysokie dawki niacyny przeciwwskazane są u osób z cukrzycą, chorobami wątroby, dną moczanową i chorobą wrzodową.