WITAMINA B3

Witamina B3 zwana niacyną lub witaminą PP podobnie jak wszystkie witaminy z grupy B jest rozpuszczalna w wodzie. Spośród innych witamin z grupy B wyróżnia ją to, że jako jedyna może być samodzielnie produkowana w organizmie. Ilości witaminy B3 są  jednak na tyle małe, że nie są w stanie zaspokoić odpowiedniego zapotrzebowan a organizmu na tą witaminę, dlatego też ważne jest dostarczenie jej wraz z pożywieniem lub suplementacją.

Witamina B3 odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych  (estrogenów, progesteronu i testosteronu) oraz kortyzonu, tyroksyny i insuliny. Ponadto niacyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszeniauczucia zmęczenia i znużenia.

Oprócz wyżej wymienionych właściwości niacyna:

  • bierze udział w syntezie oraz rozkładzie kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz aminokwasów,
  • wpływa na tworzenie erytrocytów,
  • bierze udział w detoksykacji organizmu, hamuje toksyczny wpływ działania leków i związków chemicznych,
  • rozszerzanie naczynia krwionośne, dzięki czemu może zapobiegać migrenie i łagodzić jej przebieg,
  • korzystnie wpływa na układ krążeniowy, obniża ciśnienie krwi,
  • korzystnie wpływa na stan psychiczny – poprawia sen, uspokaja, zmniejsza nerwowość, łagodzi objawy schizofrenii,
  • poprawia stan skóry i włosów,
  • zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym i niektórym rodzajom biegunek.

Objawy niedoboru witaminy B3:

osłabienie, bezsenność, bóle i zawroty głowy, trudności z pamięcią, depresja, drażliwość, wybuchy złości, niepokój, pobudzenie, choroby skórne, biegunki, wymioty, zwiększenie poziomu glikemii. Przewlekły, skrajny niedobór niacyny skutkować może ciężką do leczenia pelagrą.

Objawy nadmiaru witaminy B3:

Nadmiar witaminy B3 wydalany jest z moczem, dlatego trudno ją przedawkować. Wysoki dawki powyżej 1 g mogą jedank spowodować:

  • bóle głowy,
  • rozszerzenie naczyń krwionośnych,
  • zaczerwienienie skóry
  • uczucie niestrawności.

Duże dawki, ok. 3 , zwiększają natomiast prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby i podnoszą stężenie kwasu moczowego.

Źródla witaminy B3 w pożywieniu:

Największe ilości niacyny znajdują się w produktach będących bogatym źródłem białka zwierzęcego, m.in. w: chudym mięsie, rybach (głównie tuńczyk, makrela), wątrobie, jajkach, twarogu,. Niacyna występuje równieniż w drożdżach, warzywach (m.in.brokułach), ziarnach zbóż, roślinach strączkowych (m.in. fasola, groch) czy nasionach słonecznika.

Suplementacja witaminą B3:

Suplementy zawierające witaminy B3:

Witamina B3 Niacyna F-Vit B3 60 Porcji Fomreds – produkt dostępny tutaj

Niacyna 500 mg  Witamina B3 250 tabletek Now Foods – produkt dostępny tutaj

Przeciwwskaznia:

Wysokie dawki niacyny przeciwwskazane są u osób z cukrzycą, chorobami wątroby, dną moczanową i chorobą wrzodową.