Liść oliwny (Olive leaf )

Pospolite nazwy:

Olive leaf, Liść oliwny, Olea europaea

Opis rośliny:

Drzewo oliwne należy do rodziny oliwkowatych. Występuje w 35 gatunkach na terenie południowej części Europy, w Afryce, Australii i południowej Azji. To wiecznie zielone, niezbyt wysokie drzewo osiągające wysokość do 12 m. Liście są małe, szerokolancetowate do podłużnie owalnych. Z wierzchu ciemnozielone, pod spodem srebrzysto-popielate, pokryte włoskami. Na roślinie liście utrzymują się od 2 do 3 lat.

Działanie:

Liść oliwny znalazł zastosowania w leczeniu infekcji mykoplazmą ze względu na swoje właściwości:

  • działanie przeciwbakteryjne
  • działanie przeciwwirusowe
  • działanie przeciwgrzybicze
  • wspomaga zwalczenie opornych bakterii i grzybów, gdyż dociera do błony komórkowej mikroorganizmu i ją rozpuszcza, otwierając sobie w ten sposób drogę do zniszczenia patogenu
  • poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
  • wykazuje właściwości przeciwutleniające
  • wpływa na uelastycznienie tętnic, przez co poprawia przepływ krwi i redukuje ciśnienie
  • działa przeciwzapalnie, ma zastosowanie m.in. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Sposób użycia wg. protokołu Buhnera:

Buhner zaleca stosowanie liści oliwnych w jeden z następujących sposobów:

Standaryzowany ekstrakt z liści oliwnych: 3 kapsułki dziennie  po posiłku (ekstrakt lepiej się przyswaja w obecności innych tłuszczów, dlatego dobrze jeżeli posiłek zawiera oliwę,  olej lub inny tłuszcz).

Oliwa z oliwek virgin pozyskiwana z liści oliwnych: stosować 2 łyżki takiej oliwy rano i wieczorem po posiłku.

Przeciwwskazania:

Nie zaleca się stosować standaryzowanego liścia oliwnego u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zioło dostępne w sklepie Lymeherbs.pl sprawdź tutaj

.