Olive leaf, Liść oliwny, Olea europaea
Opis rośliny:
Drzewo oliwne należy do rodziny oliwkowatych. Występuje w 35 gatunkach na terenie południowej części Europy, w Afryce, Australii i południowej Azji. To wiecznie zielone, niezbyt wysokie drzewo osiągające wysokość do 12 m. Liście są małe, szerokolancetowate do podłużnie owalnych. Z wierzchu ciemnozielone, pod spodem srebrzysto-popielate, pokryte włoskami. Na roślinie liście utrzymują się od 2 do 3 lat.
Działanie:
Liść oliwny znalazł zastosowania w leczeniu infekcji mykoplazmą ze względu na swoje właściwości:
- działanie przeciwbakteryjne
- działanie przeciwwirusowe
- działanie przeciwgrzybicze
- wspomaga zwalczenie opornych bakterii i grzybów, gdyż dociera do błony komórkowej mikroorganizmu i ją rozpuszcza, otwierając sobie w ten sposób drogę do zniszczenia patogenu
- poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
- wykazuje właściwości przeciwutleniające
- wpływa na uelastycznienie tętnic, przez co poprawia przepływ krwi i redukuje ciśnienie
- działa przeciwzapalnie, ma zastosowanie m.in. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów
Sposób użycia wg. protokołu Buhnera:
Buhner zaleca stosowanie liści oliwnych w jeden z następujących sposobów:
Standaryzowany ekstrakt z liści oliwnych: 3 kapsułki dziennie po posiłku (ekstrakt lepiej się przyswaja w obecności innych tłuszczów, dlatego dobrze jeżeli posiłek zawiera oliwę, olej lub inny tłuszcz).
Oliwa z oliwek virgin pozyskiwana z liści oliwnych: stosować 2 łyżki takiej oliwy rano i wieczorem po posiłku.
Przeciwwskazania:
Nie zaleca się stosować standaryzowanego liścia oliwnego u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Zioło dostępne w sklepie Lymeherbs.pl sprawdź tutaj
.