Yersinia to niewielka pałeczka Gram-ujemna należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Spośród 10 znanych gatunków pałeczek Yersinia, jedynie trzy są groźne dla człowieka: Yersinia enterocolitica, Yersinia paratuberculosis, Yersinia pestis. Yersinia enterocolitica jest najczęściej przyczyną zapalenia jelita cienkiego i grubego (enterocolitis), natomiast zakażenia Yersinia pseudotuberculosis przebiegają najczęściej w postaci zapalenia węzłów krezkowych (adenitis mesenterica).
Drobnoustrój ten znajduje się w przewodzie pokarmowym wielu gatunków zwierząt: ssaków (gryzoni, zwierząt gospodarskich – szczególnie świń, psów, kotów, dzikich zwierząt) oraz ptaków. Często skażenie Yersinią dotyczy produktów mleczarskich (mleko, lody). Zdolność Y. enterocolitica do wzrostu w temperaturze 4°C powoduje, że przechowywane w chłodniach mięso może być źródłem infekcji. Nie zabija ich żadna obróbka termiczna, dlatego gotowanie, pieczenie czy smażenie nie niszczy bakterii.
Więcej na temat objawów i naturalnych sposobów walki z Yersinią znajdziesz tutaj