Pospolite nazwy:
Kudzu Root, Pueraria lobata, Ohwi.
Opis rośliny:
Kudzu to roślina należąca do rodziny Fabaceae, rosnąca w Azji, głównie Chinach, a także w podzwrotnikowych i zwrotnikowych regionach Ameryki. Kudzu rośnie jako roślina pnąca osiąga nawet 12 metrową wysokość. Pnącze o drewniejącej łodydze sięgaja długości do 30 m. Liście trójlistkowe, z dużymi, szerokojajowatymi listkami. Kwiaty barwy purpurowej a owoc to owłosiony strąk o długości ok. 5 cm. Korzeń rośliny jest duży i bulwiasty. Częścią leczniczą rośliny jest korzeń.
Działanie:
Kudzu posiada następujące właściwości:
- przeciwdrobnoustrojowe aktywności wobec Mykoplazmy
- przeciwbakteryjne
- przeciwzapalne, głównie w obrębie mózgu i centralnego układu nerwowego
- neuroprotekcyjne, chroni i wzmacnia centralny układ nerwowy
- wspomaga regenerację komórek nerwowych
- redukuje napięcie nerwowe, zmęczenie
- przeciwgorączkowe
- antyoksydacyjne.
Buhner poleca kudzu root w swoim protokole rozszerzony przy boreliozie w celu redukcji objawów neurologicznych, paraliżu bella, bólu neuropatycznym.
Sposób użycia:
Przepis na nalewkę wg.Buhnera:
Najefektywniejsze stężenie to 1:5 na 50 % alkoholu. Czyli 1 część rośliny na 5 części alkoholu. 100 g zioła zalać 500 ml alkoholu 50 % (aby go przygotować należy rozcieńczyć 250 ml spirytusu z 250 ml wody). Pozostawić 2 tygodnie w ciemnym naczyniu bez dostępu do światła. Codziennie wstrząsnąć, po 2 tygodniach przefiltrować. Przechowywać w ciemnej butelce bądź zwykłej butelce owiniętej folią aluminiową, przechowywać w miejscu bez dostępu do światła.
Stosować: 1/2 łyżeczki nalewki 3-4 razy dziennie.
Przeciwwskazania:
Kudzu nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i w trakcie laktacji.
Zioło dostępne w sklepie Lymeherbs.pl sprawdź tutaj