KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy, inaczej witamina B9, witamina B11 lub folacyna to rozpuszczalna w wodzie witaminy. W postaci aktywnej kwas foliowy uczestniczy pośrednio w produkcji i utrzymywaniu prawidłowego poziomu wielu neuroprzekaźników. Neuroprzekaźniki takie jak: serotonina, dopamina i acetylocholina odpowiadają za ważne funkcje takie jak pamięć, jasność umysłu, czujność oraz nastroje. Zmniejszenie spożycia kwasu foliowego może więc prowadzić do depresji i pogorszenia funkcji poznawczych. Kwas foliowy bierze także udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Niski poziom kwasu foliowego u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewki nerwowej płodu.

Kwas foliowy wraz z innymi witaminami z gruby B wpływa też na poziom homocysteiny, aminokwasu, którego odpowiedni poziom wpływan na stan naszego zdrowia. Średnie i niskie stężenia homocysteiny nie stanowią zagrożenia, o tyle jej wysokie stężenie może zaburzać procesy fizjologiczne komórek. W szczególności dotyczy to tkanek podlegających intensywnemu rozwojowi.

Kwas foliowy jest niezbędny również do prawidłowego funkcjonowania układów krwiotwórczego, a jego niedbory mogą prowadzić do anemii.

Objawy niedoboru kwasu foliowego:

Pomimo powszechnego występowania kwasu foliowego w pożywieniu, jego niedobory należą do najczęstszych niedoborów ze wszystkich witamin.

Niedobór kwasu foliowego ma wpływ na wszystkie komórki organizmu, a najbardziej na komórki szybko dzielące się takie jak czerwone krwinki, komórki dróg płciowych i układu żołądkowo- jelitowego.

Objawy niedoboru kwasu foliowego:

  • niedokrwistość makrocytową,
  • przewlekłe choroby wątroby,
  • dysplazję szyjki macicy,
  • biegunki,
  • utratę apetytu,
  • choroby dziąseł,
  • depresję,
  • bezsenność,
  • drażliwość,
  • pogorszenie pamięci,
  • odczucie zmęczenia, brak tchu,
  • podwyższony poziom homocysteiny i związaną z tym miażdżycę tętnic, wady cewy nerwowej,
  • przedwczesny poród,
  • zahamowanie wzrostu,
  • pęknięcia w kącikach ust.

Źródła kwasu foliowego w pożywieniu:

Bogatym źródłem kwasu foliowego są warzywa i owoce np. brokuły, brukselka, szpinak, nasiona roślin strączkowych, pomarańcze.  Produkty mięsne są bardzo ubogie w ten składnik, wyjątkiem jest wątroba.

Suplementacja kwasu foliowego:

Suplementy zawierające kwas foliowy:

Kwas foliowy F-Folic Acid 400 60 porcji Formeds – produkt dostępny tutaj