Nazwą witaminy E określa się grupę substancji, które są odmianami tokoferolu. Najważniejsze z nich to: alfa-, beta-, gamma- i delta – tokoferol, z których najsilniej działa alfa-tokoferol. Witamina E jest witaminą rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego może być dość długo magazynowana w organizmie, przede wszystkim w wątrobie i tkance tłuszczowej.
Witamina E chroni nienasycone kwasy tłuszczowe w błonach komórkowych. Wzmaga odpowiedź immunologiczną, pobudza białe krwinki krwi CD57, spowalnia procesy zwyrodnieniowe i reguluje agregację płytek krwi.
Witaminy E jest silny antyoksydant, dlatego chroni komórki przed atakiem wolnych rodników. Uczestniczy również w ochronie erytroctów, ekspresji genów i przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym ciele. Bierze udział w pozyskiwaniu przez organizm selenu i witaminy K oraz chroni kolagen i elastynę przed degradacją. Witamina E wzmacnia działanie witaminy C u selenu w tkance chrząstnej.
Duże stężenie tłuszczu w komórkach mózgu i układu nerwowego powoduje dość dużą wrażliwość tych komórek na niedobory witaminy E. Dlatego suplementację witaminą E zaleca się w takich chorobach neurodegeneracyjnych jak Stwardnienie rozsiane,Parkinson, Alzheimer a także u osób cierpiących na neuroboreliozę. Witamina E dzięki swoim właściwościom znalazła zastosowanie również przy takich problemach jak bezpłodność mężczyzn, choroby oczu (katarakta, zwyrodnienie plamki), choroby sercowo-naczyniowych, zaburzeniach układu krążenia, choroby skóry, zaburzeniach układu nerwowego, zapaleniu stawów, cukrzyca, trudno gojące się rany, skurcze mięśni, napięcie przedmiesiączkowym, objawy menopauzalne czy wrzody układu trawiennego.
Objawy niedoboru witaminy E:
Objawy niedoboru witaminy E:
- zmęczenie,
- anemia,
- zaburzenia neurologiczne, uszkodzenie systemu nerwowego,
- rogowacenie skóry i gorsze gojenie się ran,
- problemy z zębami i kośćmi,
- podatność na infekcje,
- bolesność i zanik mięśni.
Objawy nadmiaru witaminy E:
Nadmiar witaminy E jest metabolizowany i wydalany z organizmu. Jedynie długotrwałe stosowanie dawek powyżej 1000 mg/dobę, może powodować osłabienie mięśni, bóle głowy, zmęczenie, zaburzenia jelitowe i zaburzenia widzenia.
Źródła witaminy E:
Najwięcje witaminy E znajduje się w oleju słonecznikowym, oleju z zarodków pszennych, migdałach, orzechach laskowych, zarodki nasion zbóż i kiełkach. Ponadto witamina E występuje również m.in. w orzechach, drobiu, zielonolistnych warzywa, algach (spirulina i chlorella), owocach dzikiej róży czy kukurydzy.
Suplementacja witaminą E:
Suplementy zawierające witaminy E:
Witamina E 400IU (mieszanka tokoferoli) 100 kapsułek Swanson – produkt dostępny tutaj
Witamina E Naturalna 400IU 100 kapsułek Swanson – produkt dostępny tutaj
Przeciwwskazania:
Przy przyjmowaniu preparatów z witaminą E należy zachować ostrożność u osób przyjmujących jednocześnie doustne leki przeciwzakrzepowe lub estrogeny.