WITAMINA A

Witamina A (nazywana również retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A) to rozpuszczalana w tłuszczach witamina niezbędna w procesie prawidłowego widzenia, wzmacnienia odporności i utrzymania dobrego stanu skóry. Jest niezbędna do prawidłowgo metabolizmu białek i hormonów steroidowych.

Witamina A bierze istotny udział w procesie widzenia gdyż wchodzi w skład rodopsyny – barwnika wzrokowego znajdującego się w oku. Charakterystycznym objawem niedoboru tej witaminy jest więc ślepota zmierzchowa, zwana  kurzą ślepotą, wywołana niedoborem rodopsyny.

Witamina A uczestniczy także w budowaniu naturalnej odporności organizmu oraz jest niezbędna do prawidłowego tworzenia szkliwa nazębnego.

Jedną z najbardziej znanych właściwości tej witaminy jest jej korzystny wpływ na skórę. Chroni skórę przed promieniowaniem UV, reguluje zaburzenia złuszczania naskórka, zmniejsza hiperkeratozę, czyli pogrubienie jego wierzchniej warstwy, a jednocześnie odnawia żywy i dobrze nawilżony naskórek.

 

Objawy niedoboru witaminy A:

Obajwami niedobór witaminy A mogą być:

  • kruche i łamliwe paznokcie,
  • suche i łamliwe włosy,
  • szorstka skóra,
  • niedowidzeni o zmierzchu i w nocy (tzw. kurza ślepota) i opóźniona akomodacją oka w ciemnościach (jeśli przekracza 10 sekund – jest to oznaka niedoboru witaminy A)
  • wysypki na ciele,
  • zmniejszony apetyt,
  • osłabiona odporność,
  • poczucie zmęczenia,
  • zahamowanie wzrostu,
  • zmiany w układzie nerwowym,
  • zaburzenia miesiączkowania i płodności.

 

Objawy nadmiaru witaminy A:

Witamina A w nadmiernych ilościach jest związkiem toksycznym. Przy jej nadmiernym spożyciu pojawiają się:

  • zmiana zabarwienia skóry,
  • świąd skóry,
  • światłowstręt,
  • drażliwość,
  • bóle głowy,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
  • powiększenie wątroby i śledziony,
  • drgawki,
  • łamliwość paznokci i wypadanie włosów.

Nadmiar witaminy A jest  wyjątkowo toksyczny dla płodu. Przedawkowanie tej witaminy może spowodować rozwój wad wrodzonych płodu. Kobiety w ciąży nie powinny więc stosować suplementów diety zawierające witaminę A, a także ograniczyć spożycie mięsa, które zawierają witaminę A w postaci retinolu (np. wątróbki). Jedząc warzywa i owoce nie ma możliwości przedawkowania witaminy A, gdyż w owocach i warzywach witamina A występuje w formie beta-karotenu, który jest  przekształcany w wątrobie w witaminę A w takiej ilości, jaką organizm potrzebuje.

 

Źródła witaminy A w pożywieniu:

Źródłem witaminy A są ryby, żółtko jajek, masło, podroby (np. wątroba), , ser, mleko, owoce dzikiej róży, pokrzywa, spirulina, czarny bez, marchew, pomidory, szpinak, sałata, groszek zielony.

Do produktów pochodzenia roślinnego bogatych w prowitaminę A zalicza sie żółte, pomarańczowe, czerwone i ciemnozielone owoce i warzywa m.in. marchew, dynię, szpinak, pomidory,morele, śliwki, sałatę, zielony groszek, koper, pietruszka.

 

Suplementacja witaminy A:

Suplementy zawierające witaminy A:

Witamina A 5000 IU, 120 tabletek Oxford Vitality– produkt dostępny tutaj

 

Przeciwwskazania:

Praparaty z witamina A nie powinna być stosowane przez kobiety w ciąży, gdyż może spowodować rozwój wad wrodzonych płodu. Należy zachować szczególną ostrożność u osób z marskością wątroby, chorych na wirusowe zapalenie wątroby, a także u osób z nadciśnieniem tętniczym.