Tryptofan należy do aminokwasów egzogennych tzn.niezbędnych, czyli związków, które nie są wytwarzane samoistnie w organizmie dlatego muszą być do niego dostarczane wraz z dietą. Tryptofan jest konieczny do produkcji białek, enzymów oraz tkanki mięśniowej. Reguluje pracę całego organizmu poprzez zaangażowanie w istotne dla utrzymania homeostazy procesy przemian, jakie zachodzą w ciele człowieka. Odgrywa niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują do nieprawidłowości w pracy systemu nerwowego, spadek energii, gorsze samopoczuca, a nawet depresję.
Tryptofan pełni wiele ważnych dla organizmu funkcji, takich jak:
- wpływ na pracę układu nerwowego, regulacja poziomu neuroprzekaźników: noradrenaliny, dopaminy i β-endorfiny,
- udział w tworzeniu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia,
- udział w tworzeniu melatoniny – hormonu odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego rytmu dobowego organizmu,
- udział w tworzeniu kinureiny – chemicznego filtra UV produkowanego w gałce ocznej,
- udział w syntezie rodopsyny – światłoczułego barwnika, który umożliwia widzenie po zmroku,
- udział w biosyntezie witaminy B3 (niacyny,witaminy PP),
- regulacja nastroju oraz zmniejszenie napięcia i nadpobudliwości,
- regulacja przemiany materii i metabolizmu węglowodanów,
- poprawa odporności,
- udział w procesie rozmnażania,
- wpływ na laktację.
Tryptofan a depresja
Tryptofan w mózgu zostaje przekształcony do neuroprzekaźnika serotoniny zywanego „hormonem szczęścia”. Brak odpowiedniej ilości tryptofanu prowadzi do niedoborów serotoniny w organizmie, czego efektem jest spadek nastroju, stany lękowe, agresja, bezsenność, zwiększoną wrażliwością na ból, a w ostateczności zaburzenia depresyjne. Serotonina wpływa również za zachowania impulsywne, potrzeby seksualne i regulowanie apetytu.
Objawy niedoboru tryptofanu:
- bezsenność,
- wahania nastroju,
- uczcie lęku,
- depresja,
- skłonności do przejadania się i przygnębienie.
Objawy nadmiaru tryptofanu:
Objawami niedoboru może być:
- senność,
- uczucie suchości w ustach,
- ból głowy,
- nudności i i wymioty.
Źródła tryptofanu w pożywieniu:
Produktami bogatymi w tryptofan są produkty białkowe takie jak jak chude mięsa, ryby, jajka, twaróg, mleko, żółty i biały ser, produkty sojowe, pestki dyni. Duże ilości tryptofanu znajdują się również w roślinach strączkowych, w szpinaku oraz owocach, takich jak anans czy banany.
Spożywanie produktów żywnościowych zawierających tryptofan nie ma bezpośredniego przełożenia na stężenie serotoniny w organizmie, gdyż ilość tryptofanu w stosunku do innych aminokwasów jest zbyt niska, aby dobrze wchłonął się przez barierę krew – mózg. Tryptofan z żywności przegrywa więc konkurencję o wchłanianie z innymi aminokwasami. Dlatego to suplementacja wpływa najbardziej na wzrost poziomu tryptofanu i jego metabolitów w mózgu, niwelując przy tym stany depresyjne.
Suplemetacja tryptofanem:
Suplementy zawierające tryptofan:
Tryptofan 500mg, 250 kapsułek Lymeherbs – produkt dostępny tutaj
Neurobiane 60 kapsułek PiLeJe – produkt dostępny tutaj
Przeciwwskazania:
Suplementacji L-tryptofanem nie powinny stosować również osoby cierpiące na:
- sklerodermię,
- rzadkoskurcz,
- hipoglikemię,
- nowotwory,
- zażywające hormony sterydowe,
- przyjmujące antykoncepcję hormonalną.
Ponadto kobiety w ciąży i karmiące również nie powinne uzupełniać diety suplementami L-tryprofanu.