Miedź to pierwiastek występujący w śladowych ilościach. Kumuluje się głównie w układzie kostnym, mózgu, wątrobie i sercu.
Miedź biorze udział w licznych reakcjach enzymatycznych. Odgrywa bardzo istotna rolę w tworzeniu kolagenu – ważnego białka wchodzącego w skład kości, skóry i tkanki łącznej. Oprócz tego miedź bierze udział w syntezie elastyny i melatonin wpływającej za stan naszej skóry.
Miedź pozwala w sposób efektywny korzystać z zasobów żelaza w organizmie. Bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki, zwłaszcza do wrażliwej na niedotlenienie tkanki nerwowej. Wpływa na pracę mózgu i poprawia aktywność neuroprzekaźników. Miedź podobnie jak cynk wykazuje ochronne działanie na neurony w obrębie hipokampu przez uszkodzeniami ze strony kwasu chinolinowego. Kwas chinolinowy to potężna neurotoksyna ośrodkowego układu nerwowego m.in. wydzielana przez bakterię Borrelii.
Oprócz cynku i manganu, miedź wchodzi w skład enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) – silnego antyoksydanta wytwarzanego przez organizm w celu ochrony komórek, tkanek i niezbędnych związków fizjologicznych przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki.
Objawy niedoboru miedzi:
Niedobór miedzi może prowadzić do:
- spadku koncentracji i obniżenia zdolności zapamiętywania,
- zmniejszenia odporności,
- pogorszenia stanu skóry i włosów,
- zaburzenia pracy serca,
- uczucie mrowienie i drętwienie kończyn,
- brak łaknienia,
- pękanie naczynek krwionośnych, tzw. pajączki,
- niedokrwistość.
Objawy nadmiaru miedzi:
Przedawkowanie zdarza się rzadko. Zbyt duże ilości miedzi w organizmie mogą powodować bóle mięśni i żołądka, mdłości, zaburzyć prace wątroby, serca, układu oddechowego.
Źródła miedzi w pożywieniu:
Produkty bogate w miedź to przede wszystkim produkty zbożowe, takie jak pełnoziarniste pieczywo, makarony razowe, otręby czy też płatki owsiane. Ponadto, znajduje się ona w nasionach roślin strączkowych, orzechach włoskich i laskowych, ziarnach słonecznika, zielonych warzywach liściastych, pomidorach i ziemniakach. Występuje także w żółtych serach, wątróbce, rybach (głównie w śledziach), grzybach, gorzkim kakao oraz suszonych owocach.
Suplementacja miedzią:
Suplementy zawierające miedź:
Chelat Miedzi Albion® 2 mg, 60 kapsułek Swanson– produkt dostępny tutaj
Przeciwwskazania:
Preparatów z miedzią nie należy stososwać u osób z niewydolnością nerek i niewydolnością wątroby.