MAGNEZ

Magnez to pierwiastek niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Najważniejszą funkcją magnezu w organizmie jest jego udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, głównie ATP (kwasu adenozynotrójfosforowego).  Warunkuje więc dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu.

Magnez jest również koenzymem lub aktywatorem wielu enzymów. Bierze udział w przebiegu wielu szlaków metabolicznych związanych z przemianą białek, lipidów, węglowodanów i kwasów nukleinowych oraz w procesach transportu elektrolitów przez błony komórkowe.

Magnez jest regulatorem równowagi wapniowej a w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, zapobiegając osteoporozie.

Ponadto pozytywnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, reguluje rozwój układu kostnego, wzmaga reakcje obronne organizmu, poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach oraz  reguluje pracę tarczycy. Magnez chroni organizm przed pierwiastkami toksycznymi m.in. ołowiem, kadmem czy rtęcią znajdującymi się w warzywach i owocach pochodzących z terenów skażonych. Reguluje również napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji, przewlekłego zmęczenia, fibromialgii oraz działa przeciwstresowo. Wpływa także poprawę koncentracji, pamięci oraz nastroju.

Objawy niedoboru magnezu:

Do głównych objawów niedoboru nagnezu zalicza się: rozdrażnienie, nerwowość, kołatanie serca, zmęczenie, bezsenność,  oraz powtarzające się skurcze mięśni lub drganie powieki.

Objawy nadmiaru magnezu:

Nadmiar magnezu może wywołać nudności oraz biegunkę, a przy dużym przedawkowaniu także trudności w oddychaniu, zawroty głowy czy śpiączkę. Zdarza się to rzadko, ponieważ im więcej go w organizmie, tym słabiej jest wchłaniany, a nadmiar minerału usuwają nerki.

Źródła magnezu w pożywieniu:

Głównym źródłem magnezu są produkty zbożowe, zwłaszcza kasza gryczana. W dużych ilościach występuje również m.in. w warzywach strączkowych, orzechach, kakao, gorzkiej czekoladzie, owocach morza, rybach, żółtym serze, ciemnym pieczywie, groszku, szpinaku i bananach.

Suplementacja magnezem:

Suplementy zawierające magnez:

Magnez Magnesium Malate Nutramedix 120 kapsułek NutraMedix – produkt dostępny tutaj

Magnez w tabletkach 250 mg, 100 tab Puritan’s Pride – produkt dostępny tutaj

Magnez 600 mg (60 porcji) Formeds – produkt dostępny tutaj

Magnez z witaminą B6 (60 porcji) Formeds – produkt dostępny tutaj

Przeciwwskazania:

Osoby mające problemy z nerkami nie powinny brać magnezu bez skonsultowania się z urologiem. Nie stosować u osób mających blok przedsionkowo-komorowy lub hipotonię. Należy zachować ostrożność, jednocześnie podając magnez i glikozydy naparstnicy. Nie stosować równolegle z doustnymi lekami przeciwzakrzepowymi.