LUTEINA

Luteina to naturalny żółto–pomarańczowy barwnik wytwarzany wyłącznie przez rośliny. Organizm ludzki samodzielnie nie potrafi wytwarzyć luteiny, dlatego musi być ona dostarczana wraz z pożywieniem. Luteina transportowana jest za pośrednictwem krwi do wątroby. Następnie z wątroby transportowana jest do tkanek w zależności od zapotrzebowania i jej roli w tkankach. Najwięcej luteiny gromadzi się w gałce ocznej, a dokładnie w soczewce i w siatkówce w plamce żółtej.

Luteina wraz z zeaksantyną zgromadzona w soczewce oraz siatkówce, przeciwdziała szkodliwemu promieniowaniu UV. Filtruje światło niebieskie i może chronić plamkę żółtą przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi. Zdrowa plamka umożliwia prawidłowe widzenie centralne. Luteina pozytywnie wpływa na ostrość widzenia oraz zapobiega groźnym chorobom oczu.

Luteina gromadzi się nie tylko w tkance ocznej ale również w innych tkankach, np. w tkance skórnej. Luteina wpływa na uelastycznienia skóry oraz poprawy uwodnienia jej tkanek. Ponadto normalizuje pracę gruczołów łojowych oraz przyczynia się do zwiększenie warstwy lipidowej naskórka.

Luteina jest również ważnymi składnikiem odżywczymi, który pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Źródła luteiny w pożywieniu:

Luteina występuje w dużych ilościach w zielonych, żółtych lub pomarańczowych warzywach, takich jak m.in. : jarmuż, papryka, marchew, kapusta włoska, awokado,  szpinak, natka pietruszki, brokuły, cukinia, dynia. Dużo mniejsze ilości luteiny zawierają owoce, takie jak m.in. nektarynki, jagody, jeżyny czy maliny.

Suplementacja luteiną:

Suplementy zawierające luteinę:

Luteina 20 mg, 60 kapsułek Puritan’s Pride– produkt dostępny tutaj

Luteina (60 porcji) Formeds – produkt dostępny tutaj