KWAS KAPRYLOWY

Kwas kaprylowy wykazuje działanie przeciwgrzybicze, wobec grzybów z rodzaju Candida przez co znalazł zastosowanie przy kandydozie. Wpływa na ścianę komórkową grzyba Candida, powoduje jej rozerwanie i tym samym go niszczy. Badania wykazują na znaczne zmniejszenie koloni drożdżaków Candida w jelitach przy systematycznym stosowaniu kwasu kaprylowego. Kwas kaprylowy zmniejsza również łaknienie cukru (słodycze to idealne środowisko dla namnażania się grzybów Candida) oraz kontroluje apetyt. Ponadto przywraca prawidłową kwasowość żołądka co jest istotne w przeciwdziałaniu rozrostowi grzybów Candida i rozwojowi kandydozy. Kwas kaprylowy powszechnie stosowany jest do leczenia owrzodzeń jelita, regeneracji jego nabłonka, jak również poprawiania zdolności wchłaniania. Pobudza regenerację nabłonka jelita grubego i poprawia funkcje absorpcyjne jelit.

Źródła kwasu kaprylowego w pożywieniu:

Kwas kaprylowy występuje w tłuszczach roślinnych, oleju kokosowym, oleju palmowym oraz w tłuszczach zwierzęcych np. tłuszczu kóz i owiec, w tłuszczu mlekowym królików, kóz.

Suplementacja kwasem kaprylowym:

Suplementy zawierające kwasem kaprylowym:

Kwas kaprylowy 600mg, 60 kapsułek Swanson – produkt dostępny tutaj

Przeciwwskazania:

Kwas kaprylowy nie może być stosowany przez kobiety w ciąży i w trakcie laktacji.