Kolagen jest białkiem będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Stanowią składnik większości tkanek i narządów między innymi kości, stawów, chrząstek, skóry czy więzadeł. Kolagen wpływa na produkcję mazi stawowej oraz wpływa na elastyczność i twardość chrząstki. Utrzymuje rówież sprężystą strukturę tkanek i narządów oraz ich odporności na rozciąganie. Stanowi ochronę narządów wewnętrznych m.in. nerek, wątroby, żołądka oraz przytrzymuje je we właściwym położeniu. Kolagen pełni ważną rolę w układzie odpornościowym gdyż zatrzymuje rozwój bakterii chorobotwórczych, toksyn oraz komórek nowotworowych.
Kolagen jest istotny dla utrzymania prawidlowej kondycji skóry gdyż stanowi aż 60% wszystkich białek skóry, dlatego ma decydujący wpływ na jej wygląd i kondycję. Skórze zapewnia ciągłość procesu odnowy komórkowej oraz właściwy poziom nawilżenia, gwarantują jej sprężystość i miękkość.
Źródła kolagenu w pożywieniu:
Do produktów bogatych w kolagen zalicz się m.in.: galaretki z nóżek wieprzowych lub cielęcych, galaretki owocowe i warzywne, chrząstki rekina, kurze łapki, golonki, podroby, salceson, żelatynę spożywczą.
Suplementacja kolagen:
Suplementy zawierające kolagen:
Kolagen Morski Peptide 2100 bezzapachowy ZaraPharm– produkt dostępny tutaj