FOSFATYDYLSERYNA

Fosfatydyloseryna jest związkiem organicznym występującym naturalnie w błonach komórkowych żywych organizmów. Odgrywa istotną rolę szczególnie w komórkach centralnego układu nerwowego. Wpływa bowiem pozytywnie na funkcje błony komórkowej neuronów takie jak uwalnianie neuroprzekaźników, transdukcję sygnału czy też komunikacją międzykomórkową. Fosfatydyloseryna  to więc substancja niezbędna dla podstawowych czynności mózgu, aktywuje i regeneruje komórki nerwowe.  Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników takich jak: dopamina, acetylocholina i noradrenalina, a także podwyższa stężenie glukozy w mózgu. Ma to korzystny wpływ na czynności centralnego układu nerwowego, takie jak percepcja, pamięć czy kojarzenie. Może rówież wpływać korzystnie na radzenie sobie ze stresem.

Źródła fosfatydylseryny w pożywieniu:

Fosfatydylseryna występuje m.in. w soi, mózgu wołowym, rybach takich jak makrela atlantycka, tuńczyk,śledź atlantycki, węgorz, podrobach wieprzowych lub drobiowych, mięsie z kurczaka, białej fasoli.

Suplementacja fosfatydylseryną:

Suplementy zawierające fosfatydylserynę:

Fosfatydyloseryna 100 mg 30 kapsułek Swanson – produkt dostępny tutaj

Przeciwwskazania:

Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny przyjmować fosfatydylseryny ze względu na brak wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa.