CYNK

Cynk jest mikroelementem niezbędny dla prawidłowego funkcjionowania organizmu. W ciele człowieka występuje jako pierwiastek śladowy, w ilości jedynie od 1,5 do 2,2 grama. Występuje w tkankach, krwii, komórkach i kościach. Cynk jest składnikiem około 80 enzymów, które są produkowane w naszym organizmie. Bierze udział w takich procesach jak produkcja energii, przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów, synteza i liza białek, synteza kwasów nukleinowych oraz wytwarzanie aminokwasów.

Cynk to mikroelementem niezbędny  dla prawidłowego rozwoju mózgu i funkcji centralnego układu nerwowego, a jego niedobór wiąże się z neurologicznymi dysfunkcjami. Cynk wykazuje również ochronne działanie na neurony a obrębie hipokampu przez uszkodzeniami ze strony kwasu chinolinowego. Kwas chinolinowy to potężna neurotoksyna ośrodkowego układu nerwowego m.in. wydzielana przez bakterię Borrelii.

Zbyt mała ilość cynku zwiększa również prawdopodobieństwo wystapienia depresjii i niepokoju.

Cynk, podobnie jak mangan czy miedź, wchodzi w skład dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) – jednego z głównych antyoksydantów.

Pierwiastek ten wpływa również na prawidłowe funkcjionowanie układu immunologicznego. Cynk bowiem stymuluje pracę grasicy do wydzielania tymuliny. Hormon ten jest odpowiedzialny za produkcję limfocytów T, komórek odpornościowych biorących bezpośredni udział  w walce z drobnoustrojami. Pomaga również łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych,

Poandto cynk umożliwia utrzymywanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi oraz uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek.

Oprócz wyżej wymienionych właściwości cynk odpowiada za:

  • pobudzenie pracy trzustki, bierze udział w tworzeniu insuliny, dzięki czemu wspomaga leczenie cukrzycy,
  • pobudzenie pracy prostaty, przeciwdziała chorobom prostaty,
  • korzystny wpływ na płodność,
  • reguluję miesiączkowania,
  • wspomaganie leczenie niedoczynności tarczycy,
  • poprawę sprawności intelektualnej,
  • wspomaganie leczenia depresji,
  • zapobieganie demencji,
  • łagodzenie objawów osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit, choroby wrzodowej,
  • ochronę plamki żółtej oka przed zwyrodnieniem
  • zmniejszenie uczucie dzwonienia w uszach,
  • przyśpieszenie gojenie się ran, łagodzenie podrażnień skóry,
  • wzmocnienie paznokci i włosów,
  • jest skuteczny w leczeniu trądziku różowatego i trądziku młodzieńczego, poparzeń, wyprysków.

 

Objawy niedoboru cynku:

Do najczęstszych objawów niedoborze cynku należą:

  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • choroby skóry,
  • suchość w ustach,
  • zmniejszenie libido,
  • podatność na infekcje wirusowe,
  • pogorszenie pamięci,
  • uczucie znużenia,
  • brak apetytu,
  • utrata smaku i węchu,
  • zmniejszenie tolerancji na alkohol.

 

Źródło cynku w pożywieniu

Większość osób ma zbyt niski pozioł cynku w organizmie gdyż on bowiem w produktach, które jadamy rzadko i w małych ilościach.

Najwięcej cynku występuje ostrygach i małżach.  Ponadto źródłami tego pierwiastka są również takie produkty jak m.in.: orzechy, pestki dyni, groszek, produkty pełnoziarniste, wątróbka czy wołowina.

 

Suplementacja cynku:

Najlepiej przyswjalną formą cynku jest pikolonian cynku. Cynk powinien być przyjowany równolegle z miedzią.

Suplementy zawierające cynk:

Cynk (Pikolinian) 15 mg, 120 tabletek Oxford Vitality – produkt dostępny tutaj

Cynk 30 mg, 250 kapsułek Swanson – produkt dostępny tutaj

Cynk (60 porcji) Formeds – produkt dostępny tutaj

 

Przeciwwskazania:

Preparatów z cynkiem nie należy stosować przy niewydolności nerek.