WITAMINA B6

Witamina B6 tzw. pirydoksyna  to rozpuszczalną w wodzie witamina niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Po spożyciu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie.  Wchodzi w skład około 50 enzymów czynnie biorących udział w różnych procesach biologicznych organizmu. Wtamina B6 uczestniczy w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów. Bierze również udział w przemianach aminokwasów i jest niezbędna do przekształcenia tryptofanu w niacynę tzw. witaminę PP. Konieczna jest również do syntezy hormonów, takich jak serotonia i adrenala, które wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.

Ponadto pirydoksyna ma wpływ na skurcze mięśni, ciśnienie krwi i pracę serca. Uczestniczy w tworzeniu przeciwciał tak więc poodnosi odporność organizmu .

Kolejną istotną funkcją tej witaminy jest jej udział w zachodzących w w mięśniach procesach takich jak: glikogeneza- przemiana glukozy w glikogen oraz glikogenoliza –  proces rozkładu glikogenu. Witamina B6 jest również niezbędna do produkcji hemoglobiny.

Objawy niedoboru witaminy B6:

Objawami niedoboru witaminy B6 mogą być:

  • nadpobudliwość nerwowa,
  • depresja,
  • obniżenie nastroju
  • bezsenność,
  • zwiększona podatność na infekcje,
  • niedokrwistość,
  • drętwienie rąk,
  • wypadanie włosów,
  • zmiany zapalneh skóry i błony śluzowej jamy ustnej.

Większość tych objawów nie jest specyficzna, dlatego że niedobór witaminy B6 bardzo często występuje z niedoborami innych witamin z grupy B.

Objawy nadmiaru witaminy B6:

Przy długotrwałym przyjmowaniu witaminy B6 w postaci tabletek w dawce powyżej 200 mg/dobę może dojść do wsytąpienia niepożądanych objawów takich jak:

  • wystąpienia braku koordynacji mięśni,
  • mrowienia kończyn,
  • zwiększonego odczucia chłodu,
  • zwyrodnienia tkanki nerwowej.

Źródło witaminy B6:

Witamina B6 występuje zarówno zarówno w produktach zwierzęcych, jak i w roślinnych. Najbogatszym jej źródłem są m.in.: drożdże, otręby pszenne, kasza gryczana, kiełki pszenicy, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, brokuły, banany,  wieprzowina, drób, orzechy, mleko i jaja. W czasie obróbki termicznej dochodzi do dużych jej strat ilosci witaminy B6 w pożywianiu, dlatego najlepiej spożywac wyżej wymienione produkty w większości na surowo.

Przyswajalność witaminy B6 ograniczają alkohol i leki.

Suplementacja witaminy B6:

Suplementy zawierające witaminy B6:

Witamina B-6 20mg (P-5-P) 60 kapsułek Swanson – produkt dostępny tutaj

 

Przeciwwskazania:

Nie stosować u osób stosujących stosyjących lewodopy bez inhibitora obwodowej dekarboksylazy.