Witamina B6 tzw. pirydoksyna to rozpuszczalną w wodzie witamina niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po spożyciu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie. Wchodzi w skład około 50 enzymów czynnie biorących udział w różnych procesach biologicznych organizmu. Wtamina B6 uczestniczy w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów. Bierze również udział w przemianach aminokwasów i jest niezbędna do przekształcenia tryptofanu w niacynę tzw. witaminę PP. Konieczna jest również do syntezy hormonów, takich jak serotonia i adrenala, które wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.
Ponadto pirydoksyna ma wpływ na skurcze mięśni, ciśnienie krwi i pracę serca. Uczestniczy w tworzeniu przeciwciał tak więc poodnosi odporność organizmu .
Kolejną istotną funkcją tej witaminy jest jej udział w zachodzących w w mięśniach procesach takich jak: glikogeneza- przemiana glukozy w glikogen oraz glikogenoliza – proces rozkładu glikogenu. Witamina B6 jest również niezbędna do produkcji hemoglobiny.
Objawy niedoboru witaminy B6:
Objawami niedoboru witaminy B6 mogą być:
- nadpobudliwość nerwowa,
- depresja,
- obniżenie nastroju
- bezsenność,
- zwiększona podatność na infekcje,
- niedokrwistość,
- drętwienie rąk,
- wypadanie włosów,
- zmiany zapalneh skóry i błony śluzowej jamy ustnej.
Większość tych objawów nie jest specyficzna, dlatego że niedobór witaminy B6 bardzo często występuje z niedoborami innych witamin z grupy B.
Objawy nadmiaru witaminy B6:
Przy długotrwałym przyjmowaniu witaminy B6 w postaci tabletek w dawce powyżej 200 mg/dobę może dojść do wsytąpienia niepożądanych objawów takich jak:
- wystąpienia braku koordynacji mięśni,
- mrowienia kończyn,
- zwiększonego odczucia chłodu,
- zwyrodnienia tkanki nerwowej.
Źródło witaminy B6:
Witamina B6 występuje zarówno zarówno w produktach zwierzęcych, jak i w roślinnych. Najbogatszym jej źródłem są m.in.: drożdże, otręby pszenne, kasza gryczana, kiełki pszenicy, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, brokuły, banany, wieprzowina, drób, orzechy, mleko i jaja. W czasie obróbki termicznej dochodzi do dużych jej strat ilosci witaminy B6 w pożywianiu, dlatego najlepiej spożywac wyżej wymienione produkty w większości na surowo.
Przyswajalność witaminy B6 ograniczają alkohol i leki.
Suplementacja witaminy B6:
Suplementy zawierające witaminy B6:
Witamina B-6 20mg (P-5-P) 60 kapsułek Swanson – produkt dostępny tutaj
Przeciwwskazania:
Nie stosować u osób stosujących stosyjących lewodopy bez inhibitora obwodowej dekarboksylazy.