Strona informacyjna o naturalnych sposobach walki z boreliozą

Probiotyki w boreliozie

Stosowanie probiotyków u osób chorych na boreliozę powinno być istotnym elementem terapii.  Probiotyki utrzymują bowiem prawidłowy skład mikroflory jelitowej co sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu odporności błon śluzowych i w konsekwencji wspomaga ogólną odporność organizmu. To właśnie jelito odgrywa ważną rolę w budowaniu skutecznej linii obrony przed czynnikami zewnętrznymi. Około 70% naszego układu odpornościowego znajduje się właśnie w jelicie.

Rozmaite czynniki, takie jak stres, terapia antybiotykami lub zaburzenie równowagi żywieniowej mogą zaburzyć mikroflorę jelitową. W takich sytuacjach dostarczenie probiotyków przyczynia się do poprawy funkcji fizjologicznych i metabolicznych flory i do stymulowania odporności organizmu.

 

KORZYŚCI WYNIKAJĄCE ZE STOSOWANIA PROBIOTYKÓW

Bakterie probiotyczne wpływają korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu gdyż :

  • ułatwiają proces trawienie,
  • pomagają rozkładać niewchłonięte resztki pokarmu,
  • zwiększają wchłanianie witamin i minerałów,
  • potrafią syntetyzować niektóre witaminy z grupy B, witaminę K, kwas foliowego,
  • hamują wzrost szkodliwych bakterii,
  • wpływają na pracę układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększając odporność na zakażenia,
  • pobudzają syntezę mediatorów stanu zapalnego tzw. interleukin i interferonu w surowicy krwi, co jest korzystne w niektórych chorobach immunologicznych
  • podczas kuracji antybiotykowych chronią mikroflorę jelitową,
  • poprawiają ukrwienie błony śluzowej jelit,
  • niektóre szczepy wykazują działanie przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe,
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
  • obniżają poziom cholesterolu.

Probiotyki hamują wzrost, a nawet niszczą niekorzystne mikroorganizmy występujące w jelicie dzięki temu, że:

  • produkują substancje bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze,
  • walczą z patogenną mikroflorą o substancje odżywcze, witaminy, czynniki wzrostu,
  • poprzez produkcję kwasu mlekowego obniżają odczyn pH jelit, co wpływa na bezpośrednie zwalczanie mikroorganizmów chorobotwórczych i potencjalnie chorobotwórczych.

 

JAK WYBRAĆ DOBRY PROBIOTYK?

Probiotyk, aby wywierał korzystny wpływ na nasz organizm musi wykazywać następujące cechy:

  • Działanie probiotyku zależy od jego typu (szczepu)i od jego ilości w dawce (1-40 miliardów).
  • Aby wywrzeć korzystny wpływ na przyjmującą je osobę, probiotyki muszą mieć zdolność oparcia się warunkom napotykanym w trakcie pasażu przez układ pokarmowy (kwasowość żołądka, enzymy trzustkowe, żółć) i dotrzeć do jelita cienkiego i okrężnicy w żywotnej formie i w jak największej liczbie.
  • Aby móc się rozmnażać w organizmie, probiotyk musi mieć zdolność adherencji do komórek nabłonka jelitowego. Ta adherencja jest przejściowa, probiotyki zostaną wyeliminowane w ciągu kilku dni. Musza być przyjmowane regularnie, aby ich dobroczynne działanie było trwałe.
  • Musi wytwarzać substancje, które hamują wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych.

Wiele preparatów reklamuje się mnogością różnych szczepów w jednej kapsułce. Tymczasem wbrew obiegowej opinii ilość szczepów nie przekłada się na jakość całego preparatu. Ważne jest jaki konkretnie szczep bakterii znajduje się w danym preparacie i w jakiej ilości.

Aby mieć pewność co do jakości preparatu probiotycznego należy zwracać uwagę na właściwą nomenklaturę szczepów probiotycznych. Szczep probiotyczny powinien być opisany  według następującego wzorca: rodzaj (np.Lactobacillus) gatunek (np.rhamnosus)  oraz oznaczenie literowo-cyfrowe (np.LA 801).

Czyli uwagę należy zwracać nie tylko na nazwę gatunkową, czyli  np. Lactobacillus rhamnosus, ale również na nazwę  szczepu –  LA 801, gdyż tylko określony szczep danego gatunku wykazuje udowodnione klinicznie właściwości probiozy.

Jednym z najlepszych dostępnych na rynku probiotyków, które przyciągęły naszą uwagę, są probiotyki linii Lactiniane firmy PiLeJe. PiLeJe to francuska firma oferująca wyłącznie produkty naturalnego pochodzenia w dawkach zgodnych z dobowym zapotrzebowaniem organizmu człowieka, charakteryzujące się optymalnym przyswajaniem z przewodu pokarmowego. Laboratorium PiLeJe w ciągu 20 lat przeprowadzono liczne testy, na podstawie których wyselekcjonowano szczepy(szczepy te są zdeponowane w Państwowej Kolekcji Upraw Mikroorganizmów w Instytucie Pasteura w Lille, we Francji) według określonych cech i potrzeb.

Probiotyki dostępne są tutaj

 

JAKI PROBIOTYK WYBRAĆ PRZY DANEJ DOLEGLIOWOŚCI?

Zdecydowanie nie powinniśmy  się kierowąc myśleniem, że najlepiej wybrać probiotyk zawierający bardzo dużą ilość różnych szczepów bakterii gdyż zazwyszaj są one wówczas w niedużych ilościach. Bardzo istotne jest aby probiotyk zawierał odpowiednie szczepy bakterii w odpowiednio wysokich ilościach gdyż dzięki temu uzyskamy zamierzony cel terapeutyczny

ANTYBIOTYKOTERAPIA

Stosowanie antybiotykoterapii zawłaszacza tych długotwałych to najczęszcza przyczyna zaburzenia składu mikroflory. Bardzo istotne jest wspieranie się dobrym probiotykiem w trakcie stosowania antybiotyku by zapobiec zniszczeniu mikroflory, a w konsekwencji rozwoju grzybicy i zaburzeń jelitowych.

Szczepem bakterii probiotycznych szczególnie istotnym w ochronie przez szkodliwym działaniem antybiotyków na mikroflorę jelit jest  Lactobacillus rhamnosus.  Dla bakterii tych wykazano najwyższą skuteczność w zapobieganiu niepożądanym skutkom stosowania antybiotyków.

Szczep tej bakterii w  w ilości aż 12 miliardów na 1 kaspułkę znaleźć można w probiotyku Lactibiane ATB dostępnym tutaj

 

KANDYDOZA – Szczep bakterii najbardziej odpowiednie w przypadku kadydozy:

Bardzo często w trakcie lub po długotrwalej antybiotykoterapii dochodzi do wyjałowienia mikroflory jelitowej i przerostu grzybów z rodzaju Candida co prowadzi do rozwoju kandydozy czyli grzybicy.

Udowodniono, że szczepy bakterii Lactobacillus helveticus mają właściwości hamujące namnażanie drożdżaków z rodzaju Candida oraz ich adhezję do nabłonka jelitowego, zmniejszają również wydzielanie śluzu przez komórki Candida, co czyni je mniej oporne. Bakterie probiotyczne dodatkowo wywierają korzystny wpływ na układ odpornościowy, wspierając mechanizmy obronne.

Niestety spośród wielu szczepów, które wykorzystywane są w produkcji probiotyków tylko niewielka liczba posiada udokumentowaną klinicznie aktywność biologiczną oraz właściwości fizykochemiczne pozwalające dotrzeć do miejsca docelowego.

Produkt zawierający szczepy bakterii Lactobacillus helveticus w ilości aż 5 miliardów na kapsułkę to Lactibiane Cnd 5M. Produkt dostępny tutaj

 

OGÓLNE WSPARCIE MIKROFLORY JELIT

Osoby chore na boreliozę, nawet jeśli nie stosuje antybiotykoterapii, powinny wspierać swoją terapię odpowiednimi szczepami bakterii by zachować prawidłowy skład mikroflory jelitowej. Badania wykazały, że stosowanie prawidłowo dobranych probiotyków umożliwia hamowanie i łagodzenie stanu zapalnego, będącego istotą wielu chorób. Probiotyki wpływają korzystnie na profil cytokinowy, przywracają równowagę układu immunologicznego, a wyrównując stosunki bakteryjne hamują niepożądaną aktywność metaboliczną w jelitach.

Odpowiedniej kombinacji bakterii probiotycznych, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium wspomaga neutralizowanie wielu czynników prowadzących do powstania chronicznych schorzeń.

Probiotykiem zawierającym odpowiednio dobrane szczepy jest Lactibiane Wzorcowy dostępny tutaj

Lactibiane Wzorcowy zawiera szczepy bakterii probiotycznych: Bifidobacterium longum,  Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus w ilości 10 miliardów na 1 kaspułkę.

 

NIETOLERANCJE POKARMOWE

Nietolerancje pokarmowe stają się problemem coraz większej grupy osób. Osoby chore na boreliozę mające problemy z nietolerancją pokarmową powinny stosować dietę eliminacyjną oraz popawić funkcjonowanie jelit poprzez odbudowę mikroflory oraz ich uszczelnienie by zapobiec przepuszczalności jelit.

Naukowcy zaobserwowali korzyści płynące ze stosowania szczepów probiotycznych w chorobach o podłożu alergicznym. Probiotyki poprzez eliminację dysbiozy i pozytywny wpływ na układ odpornościowy przewodu pokarmowego (zwiększona sekrecja IgA – eliminacja alergenów pokarmowych, zmniejszenie przepuszczalności śluzówki, zmniejszenie wtórnej alergizacji) łagodzą już istniejący stan zapalny. Dodatkowo wywierają działanie bezpośrednie poprzez transformację struktury antygenów i w konsekwencji zmniejszenia ich immunogenności.

Probiotykiem stosowanym przy nietolerancji pokarmowychy jest Lactibiane Tolerancja dostępny tutaj

Z kolei w celu regeneracji błony śluzowej jelit, poprawy ich funkcjonowania oraz zapobiegania nadmiernej przepuszczalności stosuje się L-glutaminę. L-glutamina jest ważnym składnikiem tkanki łącznej układu jelitowego. Wykazano, że suplementacja zapobiega a nawet odwraca nadmierną przenikalność jelit (zespół nieszczelnych jelit).

Polecany produktem w tym zakresie jest Permealine dostępna tutaj